Peste 230.000 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate, în România, de la începutul pandemiei până în prezent.

Aproximativ 167.000 dintre aceste persoane au fost declarate vindicate, transmite emedicina.md cu referire la Ziare.com.

Foștii bolnavi de COVID-19 s-au întors în comunitățile lor, la locurile de muncă, la școală. Cei mai mulți au fost însă priviți cu neîncredere de către cei din jur și considerați în continuare contagioși.

Specialiștii spun că după 14 zile de la testul pozitiv cei asimptomatici sunt considerați vindecați și nu mai transmit virusul. Dar după această perioada, chiar și cei simptomatici sunt considerați necontagioși, dar numai dacă în această perioadă au avut trei zile fără simptome. 

Este vorba despre cei cu simptome ușoare și medii.

Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină Familiei, spune că în acest moment putem afirma că avem un profil de siguranță foarte mare în ceea ce privește întoarcerea unui pacient vindecat în colectivitate, însă, pentru mai multă siguranță, acesta trebuie să poarte masca și să respecte regulile de igienă și distanțare.

„O persoană asimptomatică, după 14 zile de la testul RT-PCR pozitiv poate fi considerată vindecată. După 14 zile, nici măcar persoanele care au fost simptomatice nu mai sunt contagioase. Însă aici condiția este că timp de trei zile să nu mai prezinte simptome ale coronavirusului”, a spus medicul Gindrovel Dumitra.

În medie, aproximativ 20 de zile poate fi detectat coronavirusul în corp de la momentul infectării. Însă poate fi vorba despre un virus activ sau despre resturi moarte ale virusului pe care corpul le elimină.

„Acest virus pătrunde prin celulele epiteliale ale tractului respirator. Acolo încep să se dividă și să se replice. În același timp, organismul începe să producă aticorpi. Se declanșează, astfel, două mecanisme: unul prin care se produce boală și unul imunogen, prin care se produc anticorpi. Din această cursă cineva va câștiga. Este posibil că boala să ducă la complicații și, în cel mai negru scenariu, să pierdem lupta cu boala. Însă este posibil că mecanismul de apărare să învingă virusul.

Urme ale acestui virus rămân însă în celule. Testul RT-PCR identifică o bucățică a acidului ribo-nucleic (ARN). Astfel, un test pozitiv nu poate indica cu exactitate dacă virusul este viu sau organismul deja a învins virusul și sunt resturi moarte.

Din acest motiv, testul PCR poate fi pozitiv și după trei săptămâni, deși mecanismul de apărare să-l fi distrus”, a explicat medicul.

Noile recomandări OMS și ECDC nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după două teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore.

Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de mai multe săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios.

Mai poate fi contagios un pacient declarat vindecat după 14 zile?

Medicul Gindrovel Dumitra spune că „această posibilitate este ipotetică însă, în acest moment, putem spune că avem un profil de siguranță foarte mare, dar pentru și mai multă siguranță, pacientul vindecat întors în colectivitate, trebuie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Adică să poarte masca, să se spele pe mâini cu apă și săpun și să păstreze distanța față de persoanele din jur”, a conchis medicul.

ziare.com

Sursa:

Sanatate, medicina, tratament, boli, medicamente, sfatul medicului – Sanatate, medicina, tratament, medicamente. Sfatul medicului – Consultatii online. Articole medicale: boli, afectiuni, prim ajutor, dictionar, diete, sport.

Emedicina Portal de știrihttps://emedicina.md/feed/
Author: admin