Rezervele valutare ale Băncii Naționale ale Moldovei au atins maxima istorică de 3,119 miliarde de dolari.

Despre aceasta scrie expertul economic, Veaceslav Ioniță pe blogul său, transmite emedicina.md.

Potrivit lui, precedentul record a fost înregistrat în decembrie 2019 când activele oficiale de rezervă au ajuns la 3,065 miliarde USD. 

Veaceslav Ioniță menționează că rezervele au crescut datorită banilor oferiți de Fondul Monetar Internațional în sumă de 233,9 milioane de dolari.

“În prezent BNM are toate instrumentele necesare de intervenție și poate relaxa în continuare politica monetară, pentru a încuraja creditarea economiei și a guvernului de către sectorul bancar. Trebuie să reamintim că BNM din decembrie 2019 a început procesul de relaxare a politicii monetare. 

În aprilie 2020, în scopul diminuării efectelor negative ale COVID-19, BNM a permis băncilor comerciale să reeșaloneze creditele peroanelor fizice, apoi a permis și a celor juridice, fără a înrăutăți calitatea portofoliului de credite. Suplimentar BNM a interzis băncilor comerciale să plătească dividende acționarilor, obligându-le să mențină tot profitul din 2019 pentru eventualele necesități din 2020. Toate aceste măsuri urmăresc drept scop încurajarea creditării de către bănci a economiei și reducerea la maxim a efectelor COVID-19 asupra procesului de creditare”, scrie Ioniță.

Veaceslav Ioniță mai subliniază că datorită faptului că toți banii FMI au mers către BNM rămâne nerezolvată problema creditării bugetului de stat. 

Menționăm că bugetul de stat are o necesitate de finanțare de 19 miliarde lei sub formă de granturi și împrumuturi. 

Împrumuturile externe reprezintă 14,2 miliarde lei. 

“Până în prezent rămân incerte sursele de finanțare a deficitului bugetar din creditele externe. Cel mai probabil guvernul va fi nevoit să compenseze lipsa de finanțare externă prin contractarea de credite interne. În opinia noastră contractarea a 5-6 miliarde lei credite interne nu va influenta negativ nici piața financiară nici cea valutară. De asemenea Guvernul poate spera la maxim un miliar lei sub formă de granturi. În total din surse interne și granturi guvernul poate colecta 6-7 miliarde lei. mai rămâne de găsit alte 12 miliarde lei”, mai scrie Ioniță.

Sursa:

Un site ce merită de citit

Emedicina Portal de Știrihttps://emedicina.md/feed/
Author: admin