Congresul SUA a început miercuri dimineaţa dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că a încurajat asaltul asupra Capitolului la Washington care s-a soldat cu cinci morţi, relatează AFP.
 

* UPDATE ORA 23,02 SUA: Camera Reprezentanţilor a început votul pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Trump

 

Camera Reprezentanţilor a început votul privind punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, pentru “incitare la insurecţie” în cursul asaltului partizanilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

 

* UPDATE ORA 22,51  A doua procedură de destituire împotriva lui Donald Trump în curs de a fi decisă de Camera Reprezentanţilor

 

Camera Reprezentanţilor dezbate miercuri o nouă punere sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, care ar putea intra în istorie ca singurul preşedinte american care a fost supus de două ori unei proceduri de destituire, scrie AFP.

După cum prevede Constituţia, Congresul îl poate revoca pe preşedinte (sau vicepreşedinte, judecătorii federali etc.) în cazurile de “trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

 

* UPDATE ORA 22,32 SUA: Şeful senatorilor republicani, Mitch McConnell, nu a exclus să voteze pentru destituirea lui Trump

 

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a afirmat miercuri că nu a luat o decizie finală în legătură cu votul său pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, transmit Reuters şi AFP.

 

 

Foto: (c) JIM LO SCALZO/EPA

“Nu am luat o decizie finală cu privire la modul în care voi vota”, a spus McConnell într-un mesaj către colegii săi republicani, adăugând că va asculta argumentele legale prezentate Senatului după ce Camera Reprezentanţilor va vota pentru destituirea lui Trump.

 

* UPDATE ORA 22,02  VIDEO Kevin McCarthy:Punerea sub acuzare a lui Trump atât de aproape de încheierea mandatului său ar fi ''o eroare''

 

 

O punere sub acuzare a lui Donald Trump cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său ar fi “o eroare”, a declarat miercuri liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, informează AFP.

“Nu există anchetă, nu există audieri”, a explicat el, în condiţiile în care camera inferioară a Congresului, unde democraţii deţin majoritatea, urmează să voteze asupra celui de-al doilea act de acuzare împotriva lui Trump, deschizând astfel calea pentru un proces de destituire a lui în Senat.

 

* UPDATE ORA 20,14 VIDEO SUA: Donald Trump este ''un pericol evident şi imediat'', el ''trebuie să plece'', afirmă Nancy Pelosi

 

Donald Trump este ''un pericol evident şi imediat'' pentru SUA şi ''trebuie să plece'', a declarat miercuri lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, în deschiderea dezbaterilor asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american în exerciţiu, informează AFP.

 

Foto: (c) US HOUSE OF REPRESENTATIVES HANDOUT / EPA

“Preşedintele SUA a incitat la această insurecţie, această rebeliune armată”, a explicat ea cu referire la asaltul împotriva Capitoliului care a avut loc pe 6 ianuarie. “El trebuie să plece, el este un pericol evident şi imediat împotriva naţiunii pe care o iubim cu toţii”, a spus Pelosi.

 

“Scopul vostru a fost mereu de a-l ataca pe preşedinte, nu contează motivul. Este o obsesie”, a replicat congresmanul republican Jim Jordan, unul dintre cei mai fideli “trumpişti”.

 

Dezbaterile de miercuri au fost unele aprinse. Congresmanul democrat Ilhan Omar l-a calificat pe Donald Trump drept “tiran”. “Nu putem pur şi simplu să întoarcem pagina şi să nu facem nimic”, a declarat el.

În opinia deputatei republicane Nancy Mace, Congresul trebuie să ceară ca preşedintele să fie tras la răspundere pentru faptele sale, însă a întreprinde această procedură “în grabă” este iresponsabil.

 

* ORA 16,47 VIDEO SUA: Congresul începe dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui Trump

 

Congresul SUA a început miercuri dimineaţa dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că a încurajat asaltul asupra Capitolului la Washington care s-a soldat cu cinci morţi, relatează AFP.

 

Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS / EPA

Votul asupra actului de acuzare este aşteptat să aibă loc în jurul orei 15:00 (20:00 GMT) în Camera Reprezentanţilor. Rezultatul votului este unul aşteptat, întrucât democraţii deţin majoritatea în Cameră.

Acesta vot va marca deschiderea formală a procedurii de impeachment împotriva celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din istorie care va fi pus sub acuzare de două ori în Congres.
 

Foto: (c) Oliver Contreras POOL / EPA 

Preşedintele Donald Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi, notează AFP. AGERPRES

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei. 

 

Citeşte şi:

 

* SUA: Donald Trump lansează un apel la calm: ''Fără violenţă, fără delicte, fără vandalism'' 

 

* SUA: Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei 

 

* VIDEO SUA: Preşedintele Donald Trump consideră că nu sunt şanse să fie demis 

 

* Secretarul de stat Mike Pompeo anulează deplasarea la Bruxelles în contextul votului de punere sub acuzare a preşedintelui 

 

* Trump susţine că declanşarea noii proceduri de impeachment provoacă o “imensă furie”, dar afirmă că nu vrea violenţă 

 

* SUA/Procedură de destituire: Democraţii au depus actul de acuzare împotriva lui Trump 

 

* LIVE UPDATE VIDEO Congresul SUA, reunit pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale; asalt asupra Capitoliului

Sursa:

Prima pagina


Author: