Pe 7 februarie, autorităţile au declarat epidemie de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor faţă de nivelul aşteptat a crescut foarte mult, cu aproape 100%. Au fost raportate peste 7.000 de cazuri de gripă clinică, iar numărul deceselor din cauza gripei continuă să crească.

Cum putem diminua riscul de a contracta infecţia

Până pe 10 februarie, numărul deceselor înregistrate din cauza gripei, în România, a ajuns la 25 de persoane. Ultimele două victime sunt femei, de 64 şi, respectiv, 66 de ani, din Bistriţa-Năsăud şi Caraş-Severin. Una dintre ele nu avea boli asociate, dar nu fusese vaccinată antigripal, în timp ce a doua era cunoscută cu boli asociate, dar nu se ştie încă dacă era vaccinată. Virusul gripal A (H1) pdm09 a fost identificat la ambele. Este virusul gripei sezoniere de anul acesta mai agresiv decât în alţi ani? „Nu putem să spunem că virusul gripal care circulă anul acesta este mai agresiv decât în alţi ani.

De obicei, aceste virusuri circulă secvenţial, dar problema este că acum ele circulă în paralel, şi cele de tip A, şi cele de tip B. De aici şi numărul mai mare de îmbolnăviri din această perioadă“, explică prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar medicină de laborator, microbiologie şi sănătate publică, şeful disciplinei Microbiologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

O mască şi mai multe roluri

Declararea epidemiei de gripă a speriat mai ales orăşenii din aglomerările urbane mari, care trebuie să facă faţă şi virozelor de tot felul, al căror număr a fost cu 17,5% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 171.081 de cazuri, potrivit celor mai recente statistici.

S-au format cozi la farmacii nu doar pentru achiziţia de vaccin antigripal şi de medicamente antivirale, ci şi pentru cumpărarea banalelor măşti chirurgicale ale căror virtuţi protective par să fie mult exagerate. „După cunoştinţele mele, măştile chirurgicale simple, adică acestea de tifon sau, mă rog, cele care se vând în comerţul liber, sigur că pot fi utile, însă în condiţii absolut relative“, atrage atenţia conf. dr. Geza Molnar, medic primar de boli infecţioase, specialist în epidemiologie. Adică, nu este deloc sigur că o astfel de mască apără de inhalarea virusului gripal emis de un bolnav de gripă în cazul unui contact intim sau apropiat, adaugă specialistul.

Măsuri sporite de protecție la Spitalul Republican din cauza virușilor și a gripei. Toți vizitatorii trec prin „termoscaner”

„Dar într-o oarecare măsură, reduce riscul infecţiei, mai ales dacă este purtată corect. Adică, dacă izolează bine la nivelul nasului, este pusă sub bărbie şi este protejată gura sub toate aspectele, şi laterale.“ „Masca mai are, să zicem aşa, un rol sau un rost educaţional. În ce sens? Adică: dacă port masca fie recunosc că sunt răcit, prin urmare nu te apropia de mine, fie, de fapt, mă protejez pentru că doresc să mă protejez de tine care, eventual, eşti bolnav. Dar repet: are o protecţie relativă. Are însă un rol educaţional – respectiv de cultură interumană, de îngrădire, de atenţionare, dar nu apără de gripă. Este vorba de masca obişnuită, purtată de uz curent.“

„În primul rând, poartă cel care este răcit“

Mai este un aspect al purtării măştii deloc de neglijat. Masca trebuie schimbată cu o frecvenţă destul de mare.

„Măştile nu trebuie purtate fără discernământ, tot timpul. Nu e nevoie. În general, trebuie purtate de personalul medical la contactul cu persoanele infectate, suspecte de boală“, dă asigurări prof.dr. Alexandru Rafila. Pentru conf. dr. Geza Molnar, să porţi tot timpul mască e şi neplăcut şi dizgraţios câteodată şi, oricum, nerecomandat. „Dacă copilul este bolnav, sigur că mama îşi pune mască pentru a nu se îmbolnăvi şi ea – să aibă un risc mai mic.

Sau invers, părinţii – care sunt inevitabil în contact cu copiii din casă care sunt, de asemenea, expuşi.“ Cine ar trebui să ia astfel de măsuri de protecţie, cu excepţia celor deja bolnavi şi a personalului medico-sanitar? Epidemiologul arată că se impun acţiuni preventive şi în cazul vânzătorilor din prăvălii şi al agenţilor publici, de la poliţie până la funcţionarii bancari şi taximetrişti.

„Toată lumea care vine în contact cu un număr mare de persoane ar trebui să poarte.“ Schimbarea măştii se face, neapărat, ori de câte ori se umezeşte. „Nu te poţi stăpâni şi tuşeşti în mască. Sau strănuţi în mască. Pe de altă parte, se recomandă schimbarea măştii din şase în şase ore. Şi în afară de asta, este important ca ea să fie pusă în pungă de nailon şi aşa să fie aruncată la gunoaiele obişnuite, nu aruncată pe unde apucăm“, adaugă conf. dr. Geza Molnar.

The post Mâinile curate ţin gripa departe appeared first on Emedicina.