Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și câteodată această afirmație pare să fie adevărată. Secolul vitezei ne-a pus și pe noi în viteză și, pentru a le face pe toate, avem tendința naturală de a pune pe pilot automat cât mai multe activități. Printre care și mesele zilnice, scrie doc.ro.

Alimentația și discuțiile despre ce este și ce nu este sănătos ne fac să credem că totul e foarte complicat și că nu vom fi niciodată în stare să ne compunem meniuri sănătoase. De fapt, nu e nevoie să investești foarte mult timp într-un stil de viață sănătos și echilibrat, ci doar să te organizezi mai bine. În plus, acest stil vine cu o mulțime de beneficii:

  • Îți menții greutatea în limite normale.
  • Ai energie pentru tot ce ți-ai propus să faci, fără ajutor din partea cofeinei.
  • Ai un somn mai profund.
  • Te bucuri de claritate mintală.
  • Arăți și te simți excelent în pielea ta.

 

4 ociceiuri sănătoase pe care le poți adopta

Citește în cele ce urmează care sunt cele patru obiceiuri deloc complicate pe care le poți adopta chiar de astăzi și care te pot ajuta să mănânci mai sănătos, fără să pierzi mult timp:

1. Mănâncă același mic dejun în fiecare zi

Găsește un mic dejun care îți place și fă-ți un obicei din a consuma același lucru în fiecare dimineață. Poate nu toată viața, dar măcar să ai același meniu o săptămână sau două la rând. În felul acesta, ai mereu ingrediente sănătoase la îndemână și nu-ți consumi energia gândindu-te ce vei mânca în fiecare zi.
Poți alege:
• o budincă de chia cu ciocolată, pe care o prepari cu o seară înainte (tot ce ai de făcut este să amesteci 3-4 linguri de chia, 1 linguriță de cacao, 2 lingurițe de pudră de roșcove și 1 linguriță de miere în 300 ml lapte vegetal și să o lași în frigider);
• o salată din fructele tale preferate
• lapte de migdale cu musli făcut din fulgi de ovăz, fructe uscate și semințe de on.
Laptele de migdale, caju sau orice altă nucă se face foarte simplu: pune 100 g nuci hidratate peste noapte și 1 litru de apă în blender și mixează 2-3 minute (5 minute dacă blenderul are o putere mai mică de 600W). Pentru rețeta de budincă de chia sau cereale nu e necesar să-l strecori, ceea ce-ți salvează destul de mult timp.

2. Alege-ți o zi în care să-ți pregăteșți câteva mese în avans

E foarte adevărat că un stil de viață sănătos presupune mâncare proaspătă. Și chiar și așa, există preparate pe care le poți pregăți în avans pentru a-ți ușura munca din timpul săptămânii.
În fiecare duminică ai putea să:
• pregătești două dressing-uri pentru salată în cantități mai mari;
• fierbi câte 100 g de quinoa, fasole neagră și linte;
• pregătești o caserolă mare de hummus;
• cumperi legume și verdețuri de sezon.
În felul acesta, îți poți lua oricând la pachet verdețuri și legume pe care să le transformi într-o salată delicioasă, iar seara când ajungi acasă obosit, ai deja câteva variante de cină rapidă și sănătoasă.

3. Alege gustările cât mai simple cu putință

Pregătirea gustărilor nu trebuie să-ți ia prea mult timp. Uite câteva opțiuni:

• 1-2 fructe
• țelină și unt de migdale – pune migdalele uscate în robotul de bucătărie și mixează până se transformă în unt, apoi adaugă 1-2 linguri ulei de măsline și ½ linguriță de sare și mixează până la omogenizare (durează maximum 5 minute). Întinde pasta pe rondelele de țelină.
• morcovi și hummus;
• rondele de orez și avocado.

4. Bea un smoothie verde în fiecare zi

Smoothie-urile verzi sunt pline de nutrimente și antioxidanți și le poți ține la îndemână toată ziua dacă le pui într-o sticlă care se închide ermetic.

Una dintre cele mai simple rețete pentru un smoothie verde este următoarea: o mână de pătrunjel proaspăt, ½ banană, 1 portocală, 1 kiwi și 200-300 ml apă. Dacă îți doreșți o consistentă mai lichidă, mai adaugi apă.

Mâncatul sănătos nu e deloc complicat și nici nu consumă timp. Ai nevoie doar de câteva momente în care să-ți planifici săptămâna și de puțină concentrare pe acest subiect. Adoptă pașii de mai sus și vei vedea cât de bine te vei simți cu alegerile făcute.

The post Cum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile appeared first on Emedicina.