Franţa vrea să avanseze cu contractele militare profitabile din România după ce a trimis în această ţară tancuri de luptă şi un sistem de apărare antiaeriană ca parte a eforturile de a întări prezenţa NATO pe flancul estic în contextul invaziei ruse din Ucraina, au declarat surse diplomatice, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Parisul conduce un grup de luptă al NATO de circa 800 de militari, inclusiv 500 de soldaţi francezi, alături de alţii din Olanda şi Belgia. Parisul a desfăşurat de asemenea un sistem de rachete sol-aer.

Ministrul de externe francez, Catherine Colonna, urma să viziteze vineri o bază, alături de omologii săi olandez şi român, şi să poarte discuţii cu oficiali români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis.

Aceste discuţii se vor concentra pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale şi legăturile bilaterale, în special de pe frontul militar, au spus oficiali francezi.

„Avem o relaţie strategică foarte puternică cu România. Ea există de 15 ani, însă realitatea este că, de când am desfăşurat batalionul (de tancuri) Leclerc şi (sistemul de apărare antiaeriană) Mamba, parteneriatul a devenit mai dens”, a spus o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei.

„Prin urmare, sperăm să cimentăm asta prin cooperarea asupra proiectelor industriale care sunt foarte atractive”, a adăugat sursa.

În fruntea listei ar fi finalizarea unui acord în valoare de circa 1,2 miliarde de euro pentru a vinde patru nave de război pentru a ajuta la garantarea securităţii în Marea Neagră.

Acesta este în discuţie începând din 2019, însă s-a blocat parţial din cauza costurilor tot mai mari ale materiilor prime.

Cele două ţări au semnat de asemenea o scrisoare de intenţie privind posibilitatea ca Bucureştiul să cumpere submarine, însă lucrurile au avansat doar puţin de la schimbarea ministrului apărării anul trecut.

„Vom insista asupra acestui dosar (al navelor de război – n.r.). Însă nu este vorba doar despre asta, ci şi despre discuţii asupra submarinelor”, a declarat diplomatul.

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, şi omologii săi din Franţa – Catherine Colonna şi Olanda – Wopke Hoekstra au vizitat, vineri, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, programul cuprinzând interacţiuni cu personalul militar, mai ales francez şi olandez, precum şi vizitarea unor facilităţi militare utilizate în comun de trupele aliate desfăşurate în România, precizează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat astăzi, 27 ianuarie 2023, alături de vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, şi de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ‘Getica’ de la Cincu, judeţul Braşov. Vizita comună a miniştrilor de externe olandez şi francez în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar şi pe plan european şi în cadrul NATO, precum şi a interacţiunii trilaterale eficiente între Bucureşti, Paris şi Haga”, se arată într-un comunicatul MAE.

În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, Aurescu a menţionat că prezenţa militarilor aliaţi în Baza Militară de la Cincu este „o dovadă clară a unităţii şi solidarităţii aliate şi contribuie la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră, care este (….) o zonă de interes strategic pentru Alianţa Nord-Atlantică”, şi reprezintă, totodată, contribuţia concretă a acestor state la întărirea apărării şi securităţii României şi a întregului spaţiu euroatlantic.

„Suntem, în egală măsură, recunoscători tuturor partenerilor care au demonstrat în mod concret solidaritate şi angajament strategic, prin decizia de a trimite trupe în România. Vă mulţumesc dumneavoastră, fiecăruia în parte, dragi militari aliaţi, pentru înalta misiune pe care v-aţi asumat-o. Prezenţa dumneavoastră aici reconfirmă credibilitatea Alianţei, într-un context dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică. În egală măsură însă, prezenţa dumneavoastră aici este şi o ilustrare fermă şi fără echivoc a principiului aliat ‘toţi pentru unul şi unul pentru toţi’, aşa cum este prevăzut de Articolul 5 al Tratatului de la Washington privind NATO, principiu care asigură apărarea fiecărui centimetru de teritoriu al Alianţei (…) Doar împreună putem asigura pacea şi securitatea euroatlantică! România va continua să rămână un aliat responsabil, devotat principiilor Alianţei, care îşi respectă angajamentele asumate în cadrul NATO (…) şi reiterez, şi cu această ocazie, hotărârea noastră de a depune toate eforturile pentru asigurarea securităţii euroatlantice”, a spus Bogdan Aurescu, citat în comunicatul menţionat.

După vizita la Cincu, cei trei miniştri vor avea o rundă de consultări politice în format trilateral la Bucureşti, urmată de o conferinţă comună de presă.

The post Reuters – Ce interese militare are Franța în România appeared first on Cotidianul RO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *