În 2020 instanţele de judecată de fond au pronunțat cele mai puține sentințe în dosare de corupție, din ultimii cinci ani.

Dintre sentințele pronunțate, trei din patru au fost de condamnare. 56% din persoanele condamnate în dosare de corupție au primit pedepse cu închisoare, transmite emedicina.md cu referire la anticoruptie.md

Jumătate, au fost condamnați la închisoare cu suspendare. În același timp, printre subiecții vizați în sentințele pronunțate în 2020 de instanțele de fond cu participarea procurorilor Procuraturii Anticorupție se regăsesc trei procurori, doi executori judecătorești, șase avocați, trei ofițeri de urmărire penală, opt ofițeri de investigații și șapte primari. 

Datele se conțin în raportul de activitate a Procuraturii Generale (PG) pentru anul trecut, făcut public recent. 

Pe parcursul anului 2020, instanţele de judecată de fond cu participarea procurorilor din Procuratura Anticorupţie au pronunţat 208 sentințe, dintre care 156 de sentințe de condamnare în privinţa a 174 de persoane, 37 de sentințe de încetare în privinţa a 48 de persoane şi 15 sentințe de achitare în privinţa a 21 de persoane.

Numărul cauzelor penale finalizate cu sentinţe în instanţele de fond este în scădere, cu 56 de cauze în privința a 81 de persoane, fapt determinat, în primul rând, de stabilirea măsurilor specifice în domeniul justiţiei pe perioada instituirii stării de urgenţă și, ulterior, a stării de urgență în sănătate publică în legătură cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), soldate cu suspendarea de drept pe durata stărilor de urgenţă a proceselor penale aflate în curs pe rolul instanţelor de judecată, indiferent de etapa de examinare. Totodată, impact negativ prezintă și fluctuaţiile în statele de personal, cum ar fi demisionarea unor procurori, suspendarea relațiilor de muncă cu alți procurori, delegarea procurorilor pentru exercitarea atribuţiilor în alte subdiviziuni ale organelor Procuraturii etc.

Din numărul total de cauze examinate în 2020 în instanțele de fond 142 (sau 68,3%) în privinţa a 153 de persoane (sau 63%) se referă la infracţiuni de corupţie, în rest sunt infracţiuni conexe corupţiei şi conexe competenţei exclusive a Procuraturii Anticorupţie. În 2020 instanțele de judecată au pronunţat ca urmare a examinării în fond 156 de sentinţe de condamnare cu stabilirea pedepsei, astfel încât celor 174 de persoane, în perioada de referinţă le-au fost stabilite următoarele categorii de pedepse:

– Închisoare sau închisoare cu amendă – pentru 11 persoane (6,3% din totalul celor 174 persoane, comparativ cu 10,9% în 2019),

– Închisoare sau închisoare cu amendă, în ambele cazuri cu suspendare – pentru 87 persoane (50%, comparativ cu 36,3% în 2019),

– Amendă – pentru 71 persoane (40,8%, comparativ cu 51,1% în 2019),

– Muncă neremunerată în folosul comunităţii – pentru 5 persoane (2,9%, comparativ cu 1,7% în 2019).

În 2020 amenda a fost dispusă în 119 sentințe în privința a 129 de persoane, în mărime totală de 6.480.000 de lei, comparativ cu 153 de sentințe în privința a 173 de persoane, în valoare totală de 26.009.795 de lei în 2019.

Totodată, în 2020 instanțele de fond în 72 de sentințe au dispus aplicarea confiscării speciale a bunurilor provenite din sau destinate pentru comiterea infracțiunii, în valoare totală de 2.157.720,58 lei, a două mijloace de transport și un telefon mobil, comparativ cu 82 de sentințe în anul 2019 valoarea bunurilor supuse confiscării speciale constituind 5.034.002,32 lei.

În ce priveşte cele 37 sentinţe de încetare pronunțate de instanțele de fond în privința a 48 de persoane, din acestea:

– în 23 sentințe în privința a 29 de persoane procesul penal a fost încetat în legătură cu intervenirea termenului prescripției,

– în privința unei persoane procesul penale a fost încetat cu liberarea de răspundere penală și tragerea la răspundere contravențională,

– în alte 10 cauze în privința a 12 persoane procesele penale au fost încetate pe motiv că faptele constituiau contravenţii,

– în privința a trei persoane procesele penale au fost încetate pe motivul decesului inculpaților;

– în privința a trei persoane procesele penale au fost încetate în legătură cu existența altor circumstanțe ce exclud urmărirea penală.

Cu referire la sentinţele de achitare pronunțate de instanțele de fond în anul 2020, lipsa elementelor infracţiunii în acțiunile persoanei a servit drept temei pentru achitarea a 17 persoane, iar alte patru persoane au fost achitate pe motivul lipsei faptului infracțiunii.

anticoruptie.md

Sursa:

Sanatate, medicina, tratament, boli, medicamente, sfatul medicului – Sanatate, medicina, tratament, medicamente. Sfatul medicului – Consultatii online. Articole medicale: boli, afectiuni, prim ajutor, dictionar, diete, sport.

Emedicina Portal de știrihttps://emedicina.md/feed/
Author: admin